Advertisement
Image: Bill Timmerman

Cost: $99 million

Size: 245,000 sf

Project team: CO Architects (executive and design architect—includes master planning, programming, laboratory planning, architecture, and interior design); Ayers Saint Gross (associate architect); DPR Construction/Sundt Construction Inc., Joint Venture (contractor); AEI Engineers (MEP engineer); John A. Martin & Associates (structural engineer); Colwell Shelor (landscape architect); Dibble Engineering (civil engineer); Kaplan Gehring McCarroll Lighting (lighting designer); Jensen Hughes (fire protection/code consultant); Lerch Bates (loading/vertical transportation consultant); JBA Consulting Engineers (information technology/audiovisual technology); The Capital Projects Group (cost); Novus Environmental (acoustics/vibration); Atelier Ten (energy and environmental design); Bill Timmerman (photographer)

Description: The tallest addition to the Phoenix Biomedical Campus—the 10-story Biomedical Sciences Partnership Building (BSPB) designed by Los Angeles-based CO Architects with Ayers Saint Gross of Tempe, Ariz.—allows University of Arizona research scientists to collaborate with local healthcare providers and private companies to find new medical cures and treatments. The laboratory complex was programmed, designed and constructed in only 27-months.

Image: Bill Timmerman

BSPB is located to the north of the Health Sciences Education Building—also designed by the same architect and contractor team—on the University of Arizona’s biomedical research campus in downtown Phoenix. Similar to the education building, the newer biosciences structure is clad in folded copper panels, but its exterior, through pronounced setbacks and projections, presents a different physical interpretation of the tall, cleft, desert rock formations. Cantilevered floors extending outward shade the lower levels, while windows limited to the north and south sides control daylight and conserve energy.

Open offices at the building’s north perimeter take advantage of daylight and views, and are visually connected to the labs currently supporting neurological, cardiovascular, cancer, genomic, and nano-bioscience research. Highly flexible lab support spaces were designed as “wet garages” and are arranged next to the windows on the south side. Mechanical equipment is housed on the windowless east and west ends, rather than on the rooftop, protecting the occupants from the intense Phoenix sun.

At the northwest corner of the building, researchers and industry representatives meet on laboratory floors to exchange ideas in glass-enclosed two-story spaces designed with meeting rooms, lounges, and kitchenettes. A sheltering entrance porch on the west side of the building faces the central campus green to form a sunshaded gathering space similar to an outside lobby. A linear gallery connects the lobby to the courtyard, and acts as a pre-function space for meetings of various sizes.

Completion date: February 2017

Contact: CO Architects, 323-525-0500, inquiries@coarchitects.com​​

Advertisement
Advertisement